L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dilluns, 16 de juliol del 2012

PRESENTACIÓ LLIBRE: "PRESONS I CASTELL - FIGUERES"


“Presons i Castell. Figueres” Joan Ramon Inglada (coord.)

El darrer acte organitzat pels Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres ha estat tot un èxit! Prop de dues-centes persones varem assistir a la presentació del llibre “Presons i Castell. Figueres”.
La gènesi del llibre cal cercar-la fa més de dos anys i es pot dir que neix de la voluntat del president , Antonio Herrera, d’emplenar el buit bibliogràfic sobre aquest tema. Cal dir, però, que cercant cercant va trobar la persona idònia per  coordinar-lo i aportar idees sobre el desenvolupament dels capítols a tractar i aquest va ser Joan Ramon Inglada, qui, malauradament, no haurà pogut veure la realitat d’aquell projecte tan treballat.
FAMILIA J.R. INGLADA


Durant l’acte de presentació el president, Antonio Herrera, va encetar el torn de paraules i, a continuació, foren els propis autors els qui resumiren les  aportacions publicades a la monografia. Tots tingueren un record per Inglada, coordinador i autor del capítol “Instal·lació d’un presidi al castell”, donant especial èmfasi a la seva tenacitat i entusiasme.
A manera de mestre de cerimònies l’editor Carles B. Gorbs va anar donant el torn de paraules, seguint el mateix ordre del sumari del llibre. Així, després de disculpar l’absència de Pedro del Campo autor de l’article “Les presons de Figueres”, començà la intervenció Josep Font qui va dissertar sobre “El centre del futur: Puig de les Basses”, com a especialista en centres penitenciaris la seva aportació va ser la del qui està plenament convençut que el centre penitenciari ha de servir per ajudar i per rehabilitar a qui ha infringit la llei i, per aquest motiu, defensà que l’edifici disposi del màxim de serveis.

Sr. JOSEP FONT i  Sr. DAVID GARCIA ALGILAGA


Va seguir en els parlaments David Garcia Algilaga amb una interessant síntesi sobre el “Presidi colonial a Figueres. Els náñigos”, un tema força desconegut a la capital empordanesa, tot i que ell ja havia procurat donar-lo a conèixer a través del setmanari local l’Empordà. Carlos Díaz Capmany també va fer un resum de la seva aportació “El Penal de Figueres. Les obres per a la seva instal·lació” i de com aquestes obres incidiren negativament en el conjunt del monument. Una altra absència va ser la de Rosa Sala, de manera que els assistents no varem sentir les oportunes explicacions relacionades amb “La situació dels fugitius del nazisme a les presons de Figueres”, però les podrem llegir al llibre.
Sr.CARLOS DIAZ CAPMANY i 
Sr- SANTI VILA, ALCALDE DE FIGUERES

A continuació, l’editor i, al mateix temps, autor de “El Castell durant els últims anys del franquisme i els primers de la democràcia” ens explicà, entre altres coses, els empresonats per ser “objectors de consciència”, i en particular el cas de Martí Olivella. El periodista Josep M. Bernils recordà “La presó militar: l’estada del colpista Tejero” i Meritxell Planas “Desmitificant Tejero”.
EDITOR SR. CARLES B. GORBS
MERITXELL PLANAS ,  DOLORS GIBERT

Signa l’epíleg del llibre l’alcalde de Figueres Santi Vila, així mateix es va cloure l’acte, amb unes paraules de l’alcalde de la ciutat.


SR. JOSEP M. BERNILS

Tal com veuran el llibre presenta un contingut interessant pels figuerencs i pels especialistes i, a més de les intervencions esmentades, gaudeix d’unes paraules de presentació de la M. H. Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i d’Ignasi Garcia Clavel, exdirector general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, qui desenvolupa “La presó olímpica de Figueres”.
Un altre element a destacar són les fotografies, algunes històriques i altres fetes expressament per a l’ocasió per la fotògrafa Dolors Gibert.
Felicito l’Associació Amics del Castell de sant Ferran i el seu president i convido a la seva lectura!

Inés Padrosa Gorgot

Fotos: Martí dacosta



dimarts, 10 de juliol del 2012

EL PUNT DEL 10 JULIOL 2012


Dimarts, 10 de juliol del 2012

Cultura
HISTÒRIA

Presenten el llibre ‘Presons i castell'

L'acte tindrà lloc divendres vinent al castell de Sant Ferran de Figueres



Detall de la portada del llibre Foto: DOLORS GIBERT.
1
Aquest divendres que ve, 13 de juliol, a les vuit del vespre, tindrà lloc al castell de Sant Ferran de Figueres la presentació del llibre Presons i castell - Figueres, una obra col·lectiva sorgida per suplir la manca d'estudis extensos sobre les presons de Figueres i sobre la utilització del castell de Sant Ferran com a penal. En l'acte hi serà present, entre d'altres, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, que farà una introducció sobre el llibre.
El volum, que ha estat coeditat per l'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran i Gorbs, presenta un recull d'episodis sobre les presons i el castell, i el seu sistema penitenciari durant les dictadures, la República, la Guerra Civil i la democràcia. Els diversos autors recullen fets que recorden des dels objectors de consciència empresonats fins a la projecció de futur amb les noves instal·lacions del Puig de les Basses, passant per l'estada del colpista Tejero, dels fugitius del nazisme o de presoners procedents de l'illa de Cuba (els anomenats ñañigos).
El llibre, que consta de 260 pàgines, també ha tingut la col·laboració de la fotògrafa figuerenca Dolors Gibert.

dijous, 5 de juliol del 2012

INVITACIÓ AL PUBLIC EN GENERAL


EL PUNT AVUI- 5 juliol 2012


Figueres adjudica les obres de l'antic hospital del castell

L'Estat invertirà 155.000 euros a Sant Ferran i les feines duraran tres mesos

L'Ajuntament demana que no s'oblidi la rehabilitació de l'edifici del Governador, que ha de contenir el museu militar




Les obres al castell de Sant Ferran de Figueres duraran tres mesos. Foto: LLUÍS SERRAT.
1
L'Ajuntament de Figueres ha adjudicat les obres per recuperar l'antic hospital del castell de Sant Ferran. Són unes feines que tenen un pressupost de 155.000 euros aproximadament i que es financen a través del Ministeri de Cultura, que ha donat una subvenció per cobrir tot el cost de l'obra. Les obres s'han adjudicat a l'empresa Arcadi Pla SA. Segons ha explicat el consistori figuerenc, el que s'ha de fer és netejar i consolidar la part de l'edifici que està en bon estat perquè es pugui fer una restauració posterior. Tot plegat té l'objectiu d'incorporar aquesta part de la fortalesa militar de Sant Ferran als usos culturals que s'hi duen a terme. Per aconseguir-ho també està previst que s'enderroquin les parts més malmeses de l'edificació i que es retiri també la runa i la vegetació que hi ha.
Ahir l'Ajuntament encara no va fer pública la data d'inici de les obres, tot i que sí que va avançar que duraran aproximadament tres mesos. En les pròximes setmanes es concretarà la data de començament.
El museu militar
Ahir l'Ajuntament de Figueres també va informar que ha tingut coneixement de l'ajornament per motius pressupostaris de les obres que estan previstes a l'edifici del Governador, construcció que ha de contenir el futur museu militar.
“L'Ajuntament comprèn aquesta decisió pel context de crisi actual. No obstant això, demana que el castell no caigui en l'oblit de la resta d'administracions perquè s'ha d'aconseguir que la fortalesa es converteixi en un equipament ciutadà de primer ordre”, van assegurar des del consistori figuerenc.

LA XIFRA


154.999
euros
aporta el Ministeri de Cultura per recuperar l'antic hospital de la fortalesa militar de Sant Ferran.

Una inversió d'1,5 milions d'euros


Les obres que s'han ajornat a la zona del castell que ha de contenir el futur museu militar estan pressupostades en 1,5 milions d'euros i fins i tot el mes de febrer s'havia previst que poguessin començar aquest mateix any. Aquests diners els havien d'aportar el Ministeri de Foment –un milió– i el Ministeri de Defensa –la resta–, i les obres havien de durar vuit mesos. És la primera fase d'obres, i en la segona s'ha de fer la museïtzació.
Darrera actualització ( Dijous, 5 de juliol del 2012 02:00 )