A les 9 del matí d’un assoleiat dissabte d’hivern, després d’una setmana de fred i tramuntana, ens varem trobar, 64 socis i amics del Castell de Sant Ferran, a l’església de Sant Pere de Figueres, amb els nostres amfitrions: l’artista Lluís Roura i la seva dona, la Paquita, per a iniciar un recorregut comentat a una part de la seva obra artística.
Just fa un any, varem fer per primer cop una visita semblant amb un altre important pintor: en Josep Ministral, i va tenir tant d’èxit que hem volgut repetir l’experiència, aquesta vegada de la mà d’en Lluís.
La primera obra que varem visitar és a la mateixa església de Sant Pere: El paisatge del baptisme de Jesús, un quadre de grans dimensions. Segons paraules de l’autor: “el quadre més gran que he pintat i el més difícil”; 5 metres de llarg per 3 d’alçada.
La història d’aquest quadre comença al 2009, amb una petició de l’alcalde de Figueres i el recolçament de mossèn Taberner i el bisbe Francesc Pardo. Han estat tres els viatges realitzats per l’autor a Terra Santa. Era començar el quadre, deixar-ho tot, i tornar a Terra Santa, ja que l’obra que pintava no li acabava d’agradar. A Jordània, i com si fos una inspiració divina, es va donar compte de la seva errada en observar que les muntanyes del fons “donen per clar, no per fosc” segons escriu ell mateix del seu quadre. L’obra es va inagurar el 23 d’octubre de 2011.
...varem pujar a l’autocar i continuem la nostra ruta cap a l’església de Santa Maria dels Turers a Banyoles
Allà ens reb, en absència de l’Alcalde, el Tinent d’Alcalde sr. Lluís Costabella, que ens dóna la benvinguda i ens agraeix la visita.
L’església està documentada per primera vegada a l’any 1017, aviat complirà 1000 anys!. En el segle XII el bisbe va autoritzar la construcció d’una nova església, ja que s’havia quedat petita pel gran creixement de la població. El nou temple, gòtic i de planta basilical, es va acabar a l’any 1333.
En Lluís ens dóna una lliçó magistral dels sis quadres que va pintar l’any 2000 i que segueixen en aquest temple. Es pot comprovar, en sentir-lo parlar, la il·lusió i el coneixement tant complert que té de Terra Santa.
Els quadres són:
SINAI, amb el monestir de Santa Caterina.
BETLEM amb el desert de Judà, el palau del rei Herodes i un paisatge de pastors
LLAC DE TIBERIADES, amb la muntanya de les benaurances,
JERUSALEM, des de la Muntanya de las Oliveres, on conviuen els barris jueus, cristians i musulmans
NAZARET, amb la Basílica de l’Anunciació i el Puig Tabor
EL JORDÀ , amb el Puig Nebo
Continuem el camí i veiem les dues magnífiques obres, estratègicament situades en les rotondes de la carretera:
i la segona un gran cub representant LES QUATRE ESTACIONS, en la rotonda de l’entrada al poble de la Paquita, la seva dona, MASSANES (La Selva).
El final de la jornada el van passar en el restaurant EL TRULL de Lloret de Mar on un altre artista, aquest de la restauració i amic de l’infància d’en Lluís, en Pere Colomé, ens va preparar un àpat inolvidable
i per acabar-ho d’arrodonir varem poder visualitzar el magnífic DVD d’en Lluís “Les quatre estacions” on transmet una lliçó de pintura acompanyat per la música de Vivaldi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada