L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dimecres, 3 d’octubre del 2012

CONFERÈNCIA D'ALBERT TESTART



Albert Testart impartí la conferència "El franquisme vist des de la premsa militar del Castell de Sant Ferran" el propassat 29 de setembre a la seu dels Amics del Castell de Sant Ferran.

Aquest historiador explicà el paper de la premsa com a eina per a la formació dels soldats de lleva, per tal que fessin seva la ideologia franquista. Una de les maneres més enginyoses perquè la tropa es familiaritzés amb les consignes del règim varen ser els concursos de redacció d'articles, que tenien premis ben atractius com són els dies de permís.




Testart va exposar els principals continguts dels preiòdics que s'editaven a la fortalesa. En primer lloc, fomentaven l'espanyolitat de matriu castellana ja que s'entenia que Castellà era l'essència de la pàtria. Aquest fet comportava silenciar els trets regionals i limitar-los a alguns aspectes folclòrics sense cap rellevància política.

Talment com la formació del "espíritu nacional, els impresos evocaven les grans gestes històriques de l'Estat, des de Numància a l'Alzamiento, evitant per raons òbvies el desastre de Cuba i altres efemèrides contràries a la glòria invicta de l'exèrcit espanyol. Aquesta èpica anava lligada amb la virtut de la raça hispana i la predestinació per emprendre gestes històriques.


Presenta l'acte ANNA MARIA PUIG-Arqueòloga


En la seva amena ponència, l'investigador en ciències històriques va cloure la dissertació amb la visió que tenien aquests papers de la ciutat de Figueres: una estació on arribava la milícia, una rambla per ramblejar i un parc-bosc on recrear-se a l'aire lliure i que està ben lluny de les temptacions del món, el dimoni i de la carn.



Josep Maria Dacosta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada