L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

diumenge, 3 de febrer del 2013

DIARI DE GIRONA 3 FEBRER 2013


Figueres traslladarà el Festival del Circ al Firal

L'alcaldessa, Marta Felip, carrega contra el cas del castell i el titlla de "menyspreu" a la ciutat

 08:16  
Els grups de l´oposició van donar suport a l´equip de govern en la decisió.
Els grups de l´oposició van donar suport a l´equip de govern en la decisió.  conxi molons
FIGUERES | GEMMA TUBERT Després de setmanes de polèmica sobre la ubicació del Festival del Circ al castell de Sant Ferran, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), ha anunciat que el certamen es traslladarà a la zona del Firal davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb la Comissió Permanent de la fortalesa, que "és qui decideix els actes que s'hi celebren". Per aquesta situació que va qualificar de "menyspreu a la ciutat" i "injusta", els grups de l'oposició -a excepció del PP- demanaran la dimissió del director del Consorci, Damià Abella, i el president d'aquesta comissió, Ermenejildo Tomé.
Però no només això. L'equip de govern també reclamarà al Ministeri de Defensa un canvi en els estatuts que gestionen l'ens perquè "Figueres tingui un poder de decisió real en casos que afectin la ciutat com aquest". A banda d'això, el Festival -que fins al moment duia el nom del Castell- passarà a dir-se "Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres". Tampoc es descarta que es traslladin altres esdeveniments, com ara el Firagri.
El consistori manté que les negociacions per fer possible la segona edició del certamen es van iniciar fa sis mesos. "Aleshores es va enviar un primer esborrany demanant que es pogués celebrar com l'any passat al pati d'armes de la fortalesa. Els informes tècnics, igual que l'any passat, així ho avalaven", va dir Felip. Les dimensions de la carpa d'espectacles, però, havien de ser de més grans perquè s'han incrementat les funcions i el Consorci va plantejar instal·lar les dues carpes -espectacles i vestíbul- fora d'aquesta zona, a la zona de l'hospital o el penal.
"Aquesta opció, però, estava subjecta al fet que si es demostrava que no es garantia la seguretat es podria fer la carpa vestíbul al pati d'armes i l'altra al penal", va dir. Felip assegura que es van aportar els informes que acreditaven que la ubicació a l'hospital i al penal no garantia la seguretat però la Comissió Permanent "s'ha mantingut a no donar el permís i en l'última conversa mantinguda ahir -divendres per al lector- seguien igual". Aquest ens està integrat per dos representants de Defensa -un dels quals és Tomé, que, a més, té vot de qualitat-, un del consistori i un de la Generalitat. Segons Felip, el Govern català els ha donat suport en tot moment.
L'alcaldessa insisteix que l'ens no va aportar cap informe que demostrés que es garantia la seguretat en els llocs que havien proposat i que, fins i tot, "van arribar a descreditar els informes dels tècnics". Per això, han decidit traslladar-ho per permetre que les instal·lacions es puguin començar a muntar aquest mateix dilluns al Firal. "Es tracta d'un entrebanc però esperem començar a passar pàgina perquè es tracta d'un esdeveniment molt important per a la ciutat, que volem mantenir", diu Felip. Sobre si es van precipitar anunciant fa uns mesos que la carpa vestíbul s'ubicaria al pati d'armes, l'alcaldessa va afirmar que hi havia diverses opcions sobre la taula i que "era viable".
"No tinc res a amagar"
El director del Consorci, Damià Abella, per a qui demanen la dimissió, sempre ha mantingut que es van plantejar dues opcions alternatives per evitar afectar el pati d'armes i tancar la fortalesa al circuit de visites. El consistori, però, al·lega que no suposava cap perill per a l'espai i que, a més, aquesta carpa ni tan sols requeria la instal·lació de la que es va fer l'any passat. Abella, que ahir assegurava no tenir confirmacions oficials de la situació, afirma que té "la consciència molt tranquil·la i no tinc res a amagar". "Però estem en un estat de dret i si ells creuen que no s'ha fet una bona gestió estan en el seu dret i obligació de denunciar-ho", sentencia.
Pel que fa al canvi d'ubicació, també diu que "el consistori és lliure de decidir si les opcions plantejades no els semblen les més idònies". El consistori responsabilitza de la situació aquests dos càrrecs -perquè són membres de la comissió que decideix sobre aquests afers- i no entra a valorar cap altra responsabilitat en càrrecs superiors, com ara el president del Consorci.
També critiquen que no se'ls hagi permès celebrar una nova comissió permanent per assolir un acord definitiu "tot i que l'hem demanat dues vegades". Tenint en compte aquesta situació, l'alcaldessa no descarta que hi hagi altres esdeveniments que es desplacin a altres espais com ara el Firagri. "Després d'un procés de negociacions com aquest, no garantim que es faci al castell", va afirmar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada