Sr Peytaví |
Dissabte 24 de maig, a la nostra seu del Castell de Sant Ferran, Joan Peytaví ens va presentar un tema històric de llarga durada per explicar-nos com va aparèixer, al segle XVII, la frontera que ha separat durant molts anys el nord de Catalunya amb el Principat. El títol de la conferència era suficient explícit: de la guerra dels segadors als tractats dels Pirineus (1659-1660).
Peytaví va realitzar un doble recorregut, primer pel conflicte de la Guerra dels trenta anys, que es desenvolupa bàsicament al centre d'Europa i després pel conflicte entre Catalunya i la monarquia Hispànica. El final d'aquesta guerra representa la mutilació de Catalunya i l'annexió del nord de Catalunya a França.
Ramon Sistac, definia fa temps al conferenciant així "Joan Peytaví ha repartit la seva tasca i de recerca, primer com a professor de batxillerat a Ceret i a la Universitat de Perpinyà en l'actualitat. Ha dedicat la seva activitat investigadora als estudis sobre la família, la demografia històrica, la toponímia i l'antroponímia, l'edició filològica de textos, la dialectologia i la sociolingüística".
Sr. Peytaví i Sr. Romero (historiador) presentador de l'acte |
Amb aquest bagatge formatiu i la seva àmplia tasca d'investigador, ens va presentar un tema molt viu i proper amb una erudició planera. L'ampli públic que va seguir la seva exposició en va quedar encantat de la seva facilitat en desgranar i simplificar la descripció d'un procés llarg i dolorós per a nosaltres. Quan a l'Illa dels Faisans de Fuenterrabia, signen el tractat dels Pirineus, es materialitza una forma aberrant de donar un territori a una altra monarquia, en funció d'una guerra mal resolta a l'Europa central.
Alfons Romero Dalmau
Sr. Peytaví, Sr. Herrera i Sr. Romero |
TROBAREU MÉS INFORMACIÓ A: http://www.ced.uab.es/butlleti/num78_fitxers/cvPeytavi.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada