L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dijous, 22 de maig del 2014

DISSABTE 24 DE MAIG 2014 CONFERÈNCIA DE JOAN PEYTAVÍ




Sr Peytaví

Dissabte 24 de maig, a la nostra seu del Castell de Sant Ferran, Joan Peytaví ens va presentar un tema històric de llarga durada per explicar-nos com va aparèixer, al segle XVII, la frontera que ha separat durant molts anys el nord de Catalunya amb el Principat. El títol de la conferència era suficient explícit: de la guerra dels segadors als tractats dels Pirineus (1659-1660). 


Peytaví va realitzar un doble recorregut, primer pel conflicte de la Guerra dels trenta anys, que es desenvolupa bàsicament al centre d'Europa i després pel conflicte entre Catalunya i la monarquia Hispànica. El final d'aquesta guerra representa la mutilació de Catalunya i l'annexió del nord de Catalunya a França.
Ramon Sistac, definia fa temps al conferenciant així "Joan Peytaví ha repartit la seva tasca i de recerca, primer com a professor de batxillerat a Ceret i a la Universitat de Perpinyà en l'actualitat. Ha dedicat la seva activitat investigadora als estudis sobre la família, la demografia històrica, la toponímia i l'antroponímia, l'edició filològica de textos, la dialectologia i la sociolingüística".


Sr. Peytaví i Sr. Romero (historiador) presentador de l'acte

Amb aquest bagatge formatiu i la seva àmplia tasca d'investigador, ens va presentar un tema molt viu i proper amb una erudició planera. L'ampli públic que va seguir la seva exposició en va quedar encantat de la seva facilitat en desgranar i simplificar la descripció d'un procés llarg i dolorós per a nosaltres. Quan a l'Illa dels Faisans de Fuenterrabia, signen el tractat dels Pirineus, es materialitza una forma aberrant de donar un territori a una altra monarquia, en funció d'una guerra mal resolta a l'Europa central.


                                                                                Alfons Romero Dalmau

Sr. Peytaví, Sr. Herrera i Sr. Romero


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada