L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dimecres, 13 de febrer del 2013

9 DIARI

Retiren els arbustos dels marges del castell de Sant Ferran de Figueres per preservar una flor única al món

Arbusts01Un ramat d'ovelles pasturarà aquest nou espai obert per tal que la 'Silene sennenii' proliferi sense dificultats.
El castell de Sant Ferran de Figueres és la zona de l'Alt Empordà on es concentra una major població de 'Silene sennenii', una flor de la família dels clavells que està altament protegida donat que és única a tot el món. És per això que s'han iniciat els treballs de recuperació i desbrossament -retirada d'arbustos- dels marges de la fortalesa per facilitar la proliferació d'aquesta planta en el marc d'un projecte impulsat per l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona que fomenta també la inserció laboral atès que les tasques de neteja van a càrrec de persones en risc d'exclusió social. Es preveu que el manteniment dels espais recuperats es faci amb l'ajuda d'un ramat de 400 ovelles a l'hivern.

"És una planta molt bonica, amb una flor blanca amb forma d'estrella de cinc puntes, que de dia es replega i de nit obre els pètals", explicava aquest matí el biòleg Josep Maria Dacosta. Els interessats en veure-la s'hauran d'esperar a la primavera, moment en què comença a florir, tot i que la seva època esplendorosa és a l'estiu. Viu en prats secs mediterranis i ha anat perdent el seu espai amb la proliferació d'arbustos i plantes arbòries.

Se la pot veure també a altres punts de l'Alt Empordà, com ara a la zona del Far i a Vilatenim. L'any 2001, es va descobrir la major població de planta 'Silene sennenii' al castell de Figueres i és considerada una de les espècies més amenaçades de la conca de la mediterrània occidental. La seva protecció és màxima, ja que està inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

És per això que el projecte de recuperació se centra en la neteja i desbrossament de plantes a aquesta zona, concretament al glassis de la fortalesa (el terreny en pendent que baixa des del monument). Un cop s'hagi netejat tota la zona, es preveu que les tasques acabin a mitjans de març, el manteniment anirà a càrrec d'un ramat de 400 ovelles de raça ripollesa que pasturarà la zona durant els mesos d'octubre a maig. Just el període en què la flor no ha esclatat i per tant sense que hi hagi perill que els animals se la mengin.

Les espècies que s'estan retirant són bàsicament plantes arbustives, com ara la ginesta, l'argelaga blanca i l'argelaga negra. Les restes són triturades fora d'aquesta zona i posteriorment són traslladades a un abocador controlat per part de l'Ajuntament de Figueres.

Un treball de cooperació en benefici de tots


L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat la col·laboració entre l'Obra Social 'la Caixa', la Diputació de Girona i el mateix consistori, en una època de dificultats econòmiques. El fet que una flor hagi "mogut tantes voluntats i energies", ha dit l'alcaldessa, és una bona notícia i un exemple de cooperació per preservar el patrimoni.

El programa, a més, té una vessant social ja que les tasques de desbrossament van a càrrec de sis persones de la brigada de jardineria de la fundació privada ALTEM de Figueres en risc d'exclusió social. El pressupost total és de 23.000 euros.

Per poder dur a terme aquestes tasques, s'ha demanat permís al Consorci del Castell de Sant Ferran (integrat pel Ministeri de Defensa, la Generalitat i l'Ajuntament), que gestiona la fortalesa, propietat del Ministeri de Defensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada