L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dimecres, 13 de febrer del 2013

DIARI DE GIRONA

Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri

El consistori diu que l'exdirector del Consorci ha ofert la seva col·laboració per abordar els canvis amb Defensa

12.02.2013 | 07:36
Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri
Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri
L'Ajuntament de Figueres va decidir la setmana passada traslladar també la Fira Agrícola i Ramadera de les Comarques Gironines (Firagri) al recinte Firal després d'haver-ho fet amb el Festival del Circ per la impossibilitat d'arribar a un acord amb el Consorci del Castell . El consistori assegura que la situació l'ha propiciat el fet que l'ens també els hagi posat "impediments" i múltiples condicions per fer possible la celebració. ?Menys espai expositiu al pati d'armes, l'obligació de no interrompre les visites guiades o la prohibició d'aparcar als fossats són algunes de les raons que van dur Figueres a plantejar als expositors el canvi d'ubicació. Després d'una reunió en la qual, diuen, es va acceptar per unanimitat el Firal acollirà una gran carpa de 1.000 m2 amb exposició de maquinària i bestiar. Figueres insisteix que treballaran per tenir més poder al castell i que l'exdirector del Consorci ja s'ha ofert a col·laborar per fer de vincle amb Defensa.
"El procés, semblant al que es va viure amb el circ, generava inseguretat. Nosaltres partíem de la celebració que es va fer el 2011 al pati d'armes i la zona del penal, amb aparcament als fossats i espai interior a la sala Martín Zermeño. Al novembre, se'ns posen noves condicions", va assegurar ahir el primer tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Manel Toro. L'edil diu que a partir d'aleshores van començar a treballar per adaptar-s'hi però que, al gener, se'ls van imposar noves limitacions. Calia reduir encara més l'espai expositiu al pati d'armes, no es podria aparcar als fossats i, a més, amb l'entrada a la fira hi hauria dret a visita però s'havia d'abonar una quantitat a la fortalesa. "Això suposava milers d'euros perquè, encara que s'havia d'acabar de concretar, rondava l'euro per cada assitent", diu Toro. Sobre la negativa a l'aparcament al fossat, el regidor va dir que el Castell al·legava perill de malmetre'n la vegetació. Toro, però, va dir que la situació els obligaria a tenir un servei de bus permanent i que no es podia assumir tenint en compte que la mostra és tot el dia. Des del Consorci no han volgut fer declaracions respecte a això però, segons sembla, tot i que no es permitia estacionar als fossats sí que es preveia en altres punts del castell.
La situació va coincidir en el temps amb la infructuosa negociació per al Festival del Circ i Figueres va decidir la setmana passada celebrar una reunió amb una quarantena de participants per plantejar les condicions i oferir-los l'alternativa al Firal. "Es va decidir per unanimitat. No ha estat una decisió unilateral de l'Ajuntament", insisteix. I és que, segons Toro, el consistori continua considerant el castell com "la vella dorment" i estan decidits a revitalitzar-lo. Ho volen fer amb la proposta de canviar els estatuts per tenir més poder a la Comissió Permanent i aconseguir la rotació de la presidència, que ja hi està contemplada.
No s'ha concretat si ja s'han iniciat les converses amb Defensa però Toro diu que ha rebut l'oferiment de persones que havien format part del Consorci -segons sembla, de l'exdirector de l'ens- per a establir "vincles" i treballar per què la fortalesa s'integri a la vida de la ciutat.
Firagri es va celebrar només l'any 2011 al castell després de la petició de l'organització de canviar la ubicació del Firal sota l'amenaça de marxar a Girona. I és que al Firal els estands estaven exposats a les inclemències del temps i això, en algunes ocasions, els feia perdre visitants. En aquest sentit, Toro diu que la gran carpa que s'hi instal·larà pemetrà millorar les condicions i que tots hi estan d'acord. Es farà del 8 al 10 de març i hi haurà 9.000 m2 d'exposició dividits en dos espais. Un serà de 600 m2 per als estands i els altres 400 per a bestiar en format de granja. A la part d'animals, hi haurà unes 25 explotacions d'oví i boví i a la d'estands, uns 22. Uns 18 seran per expositors mentre que els quatre restants oferiran degustacions de productes de la terra.
Els productes de l'Empordà
"Serà un primer assaig del que volem fer amb el projecte de Casa Empordà, a l'antic ", insisteix Toro. També hi haurà un concurs de rucs de raça catalana, activitats per als més petits o una exposició de tractors antics. Pel que fa a les jornades tècniques, s'aprofitarà per fer-les al centre de formació integrat que hi ha a la zona. El regidor assegura que s'ha dut a terme una campanya de comunicació i promoció especialment a la Catalunya Nord.

Figueres treu Firagri del castell

La decisió es pren després de la polèmica del Festival del Circ i es farà el proper mes de març

09.02.2013 | 00:00
La polèmica entre l'Ajuntament de Figueres i el Consorci del Castell de Sant Ferran segueix oberta. Després del trasllat d'última hora del Festival del Circ al recinte Firal ara també s'hi suma el Firagri, la Fira Agrícola i Ramadera de les Comarques Gironines. Tot i que el consistori té previst abordar-ho aquest dilluns, Diari de Girona ha pogut saber que aquesta mateixa setmana s'ha comunicat que no es faria a la fortalesa i que es tornaria a aquest emplaçament.
El sector havia amenaçat de marxar a Girona si no se'ls treia del Firal. I és que en aquest punt estan sotmesos a les inclemències del temps i aquesta situació els provoca pèrdues econòmiques. El 2009 van reclamar anar a la fortalesa i, finalment, al 2011 s'hi va celebrar la primera i última edició. La mostra, que se celebrarà del 8 al 10 de març, ja tenia planificada la celebració a la fortalesa. La mala relació entre el Castell i el consistori ha propiciat aquest canvi i, segons sembla, l'Ajuntament es plantejaria no celebrar-hi res més. Ni tan sols el concurs de flors que es fa per les Fires i Festes de la Santa Creu. El consistori no ha confirmat aquest extrem perquè està previst que ho faci dilluns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada