L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dijous, 7 de febrer del 2013

EMPORDÀ SETMANARI 5 FEBRER


Més difícil encara

Francesc Cruanyes

Francesc Cruanyes (Figueres, 1961) Periodista 

 

 EMPORDA.

Publicat: 4/02/2013
La notícia que el Festival del Circ no es farà al Castell de Sant Ferran és una mala notícia. Direm més: és una molt mala notícia, un despropòsit de dimensions colossals.
   
La primera reacció, la més recurrent, és apuntar directament als militars i muntar-la grossa. El titular és fàcil, massa fàcil: “Defensa impedeix repetir l'èxit...”. La pròpia alcaldessa i tots els grups, excepte el PP, s'han apressat a demanar la dimissió del director del castell, però a mesura que grates en l'estira i arronsa t'adones de la complexitat de l'afer. Serà bo d'escoltar totes les parts implicades abans d'emetre cap veredicte populista. I les parts són tres: el consorci, l'Ajuntament i l'organitzador.
   
L'espectador, el figuerenc en particular, té el dret de saber fins a quin punt tot pot obeir a un excés de zel d'un estament que no veuria amb bons ulls la progressiva penetració de la societat civil en la plaça militar. No tinc clar que els trets del cas que ens ocupa vagin per aquí, o només per aquí. Per no deixar cap marge de dubte, sóc dels que reivindica la desmilitarització absoluta de Sant Ferran. Però tots els processos tenen el seu curs, la raons econòmiques pesen molt i tampoc ens ha d'avergonyir reconèixer que moltes coses s'han fet bé, des del Castell. Un altre tema és discutir el pes efectiu del municipi en la composició del consorci. Aquí, l'alcaldessa té quelcom més que la raó, té la legitimitat. Perquè, no ho oblidem: el Castell és Figueres. El figuerenc, doncs, té el dret de saber si l'Estat posa traves a una manifestació cultural en un equipament que és de tots, però també té l'obligació d'exigir i de demanar als seus representants polítics si les negociacions s'han fet bé, si la interferència interessada i lògica de la iniciativa privada no ha entorpit més que facilitat les converses.
   
Hom pot dir: Què hem de negociar? La fortalesa és del poble! M'hi apunto. Però, compte amb l'arrogància i les maneres a la babalà. El resultat, per ara, només és un: el Festival, aquest febrer, es farà al Firal. Serà un èxit, cap dubte. Però en la consolidació de la capitalitat cultural hi hem perdut tots. Hi perd el Castell i hi perd Figueres. Estem ben segurs que ens ho han explicat tot?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada