L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dimarts, 14 d’octubre del 2014

DIVENDRES 17 D'OCTUBRE 2014- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "LA CUINERA"


Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu.

http://coiavalls.wordpress.com

La tardor del 2010 va veure la llum la seva primera novel·la, La Princesa de Jade, publicada en català (Edicions Columna) i en castellà (Suma de Letras). Amb aquest llibre va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica.Al 2012  va publicar, en català i castellà El mercader a Edicions B. Amb aquesta novel·la va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques. Tots tres per votació popular.Al març del 2013, l’editorial Sperling & Kuper l’edita en italià: Il mercante di stoffe. Pròximament sortirà una edició en portuguès al Brasil.Al 2013 publica, també en català i castellà, Les torres del cel a Edicions B.El 2014 veu la llum La cuinera (Edicions B, en català i castellà).En el món de la literatura infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen(Barcanova, 2010) i la novel·la juvenil L’Ombra dels oblidats (2011), a la mateixa editorial.Com actriu ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, Ventre blanc, sel·leccionat al Busan International Film Festival de Corea del Sud.Com a dramaturga, ha posat tres obres en escena, El mercader (Teatre El Magatzem de Tarragona, 12 de març del 2012), Les torres del cel (Teatre Metropol de Tarragona, 12 d’abril del 2013) i La cuinera (Auditori Tarragona, 12 d’abril del 2014).
                                      ----------------------------------------------

Amb col·laboració de la llibreria l'AUCA es va fer la presentació d'aquest llibre, i vam decorar la Seu Social, amb l'ambient de l'època del llibre.




La presentación va anar a càrrec de la Gestora Cultural: CRISTINA JUTGE

COIA VALLS I CRISTINA JUTGE




Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu. També treballa com a logopeda.
Ha publicat quatre novel·les:
-       La Princesa de Jade (2010). Premi Néstor Luján de novel.la històrica.
Publicada en català (Edicions Columna) i en castellà (Suma de Letras).

-       El mercader (2012).
Amb aquesta novel·la per votació popular va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novelas Històricas.
Publicada en català i castellà a Edicions B. Editada també en Italià, properament es publicarà en portuguès al Brasil.

-       Les torres del cel (2013)
Edicions B, en català i castellà.

-       La cuinera (2014)
Edicions B, en català i castellà.

En el món de la literatura infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen (Barcanova, 2010) i la novel·la juvenil L’Ombra dels oblidats (2011), a la mateixa editorial.
Com actriu ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, Ventre blanc, seleccionat al Busan International Film Festival de Corea del Sud. http://www.ventreblanc.cat/
Com a dramaturga, ha posat tres obres en escena, El mercader (Teatre El Magatzem de Tarragona, 12 de març del 2012), Les torres del cel (Teatre Metropol de Tarragona, 12 d’abril del 2013) i La cuinera (Auditori Tarragona, 12 d’abril del 2014).
Al llarg dels darrers cinc anys, Coia Valls s’ha convertit en una de les autores més regulars en el gènere històric en català i va guanyant lectors amb cada nou títol que publica. 

La cuinera
La cuinera és quarta novel·la de Coia Valls i aquesta vegada l’acció ens transporta a la Barcelona del darrer terç del segle XVIII per narrar-nos l’aventura d’una jove òrfena, Constança Clavé, que surt de Lima d’una vida de relatives comoditats dins la cort del virrei Manuel d’Amat per emprendre un viatge per mar cap a la ciutat comtal on la seva àvia, Jerònima, regenta una adrogueria, i on espera trobar acollida i un futur per als seus somnis. La seva única herència és el quadern de receptes de qui va ser el seu pare adoptiu i el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antonine Champbel.

Poc s’espera Constança el que es trobarà durant el viatge i a la seva arribada a Barcelona, on li caldrà enfrontar-se a tota mena de reptes que posaran a prova la seva capacitat de superació i la il·lusió per fer realitat el seu somni d’esdevenir una gran cuinera.  

El periple vital de la Constança es narra a partir de l’estructura de la novel·la, que està dividida en cinc parts simètriques de set capítols cadascuna on els fets van avançant amb un fil temporal d’una cronologia lineal precisa que compren nou anys (del 1771 al 1780). En el capítol quatre de cada part, hi trobem sempre un flashback, un salt enrere en el temps i en l’espai que ens transporta de Barcelona a Lima per explicar-nos el passat de Constança, exercici que ens situa en el contrast del passat amb el present, entre els somnis de la Constança i la realitat, permetent-nos seguir l’evolució vital que experimenta el personatge al llarg de la història.

La presència del tema de la cuina al llarg de la novel.la és tal que, metafòricament, podríem afirmar que es tracta d’una mena de melodia de fons que acompanya a la Constança en el seu periple vital.

Més enllà de l’argument, el tema de la cuina és ja per si sol interessant ja que, com ha dit l’autora “la cuina és cultura, sensibilitat i art amb majúscules perquè apel·la tots els sentits. És també expressió, transmissió i unió de cultura i un patrimoni que passa de generació en generació”.

Cal tenir present que el s. XVIII és un gran segle de cultura culinària pel fet que el comerç i els productes d’ultramar com el tomàquet i les espècies posaren color a la cuina que era marró, a més de donar-li un toc sublim i luxuriós.

Passatges interessants dins la novel.la relacionats amb el món de la cuina:

·      Hi ha una concepció molt moderna de la cuina, a la pàgina 185, per exemple, hi trobem símils amb l’actualitat: tema dels cuiners estrella i el menjar com a experiència.

·      A la pàgina 255 hi trobem la descripció del fet de cuinar com a un moment de comunió amb ella mateixa; mentre que a la pàgina 390, en boca de la mateixa Constança, trobem la descripció de la cuina com a la vocació, la voluntat de transmetre emocions a través dels seus plats, l’essència que la portarà a ser una gran cuinera.

A través de la conversa entre Cristina Jutge i Coia Valls a la seu dels Amics del Castell de Sant Ferran, l’autora reusenca ens desgrana els motius que la porten a dedicar la seva novel.la a la xef Carme Ruscalleda; com sorgeix la idea de la novel.la i perquè decideix centra-la en el món de la cuina; com es forja el personatge de la Constança, els seu procés de treball, la recerca històrica prèvia a l’escriptura....


Aprofitant la condició d’actriu i dramaturga de Coia Valls, per acabar d’arrodonir la vetllada, en la segona part de la presentació, tenim ocasió de fer un tastet dramatitzat de “La cuinera”. Mentre l’autora s’interpreta a si mateixa per donar-nos a conèixer part del procés que desemboca en la creació del personatge de la Constança, la també actriu Josepa Urbano, dóna vida a la protagonista de la novel.la.

CRISTINA JUTGE

L'actriu Josepa Urbano


Foto David Frigola


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada