http://coiavalls.wordpress.com
La tardor del 2010 va veure la llum la seva primera novel·la, La Princesa de Jade, publicada en català (Edicions Columna) i en castellà (Suma de Letras). Amb aquest llibre va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica.Al 2012 va publicar, en català i castellà El mercader a Edicions B. Amb aquesta novel·la va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques. Tots tres per votació popular.Al març del 2013, l’editorial Sperling & Kuper l’edita en italià: Il mercante di stoffe. Pròximament sortirà una edició en portuguès al Brasil.Al 2013 publica, també en català i castellà, Les torres del cel a Edicions B.El 2014 veu la llum La cuinera (Edicions B, en català i castellà).En el món de la literatura infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen(Barcanova, 2010) i la novel·la juvenil L’Ombra dels oblidats (2011), a la mateixa editorial.Com actriu ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, Ventre blanc, sel·leccionat al Busan International Film Festival de Corea del Sud.Com a dramaturga, ha posat tres obres en escena, El mercader (Teatre El Magatzem de Tarragona, 12 de març del 2012), Les torres del cel (Teatre Metropol de Tarragona, 12 d’abril del 2013) i La cuinera (Auditori Tarragona, 12 d’abril del 2014).
----------------------------------------------
Amb col·laboració de la llibreria l'AUCA es va fer la presentació d'aquest llibre, i vam decorar la Seu Social, amb l'ambient de l'època del llibre.
La presentación va anar a càrrec de la Gestora Cultural: CRISTINA JUTGE
COIA VALLS I CRISTINA JUTGE |
Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i
actriu. També treballa com a logopeda.
Ha publicat quatre novel·les:
-
La Princesa de Jade (2010). Premi
Néstor Luján de novel.la històrica.
Publicada en català (Edicions
Columna) i en castellà (Suma de Letras).
-
El mercader (2012).
Amb aquesta novel·la per votació
popular va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el
Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir
en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novelas Històricas.
Publicada en català i castellà a
Edicions B. Editada també en Italià, properament es publicarà en portuguès al
Brasil.
-
Les torres del cel (2013)
Edicions B, en català i castellà.
-
La cuinera (2014)
Edicions B, en català i castellà.
En el món de la literatura
infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen (Barcanova, 2010) i la novel·la
juvenil L’Ombra dels oblidats (2011),
a la mateixa editorial.
Com actriu
ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, Ventre blanc, seleccionat al Busan
International Film Festival de Corea del Sud. http://www.ventreblanc.cat/
Com a dramaturga,
ha posat tres obres en escena, El
mercader (Teatre El Magatzem de Tarragona, 12 de març del 2012), Les torres del cel (Teatre Metropol de
Tarragona, 12 d’abril del 2013) i La
cuinera (Auditori Tarragona, 12 d’abril del 2014).
Al llarg dels darrers cinc anys, Coia Valls s’ha
convertit en una de les autores més regulars en el gènere històric en català i
va guanyant lectors amb cada nou títol que publica.
La cuinera
La cuinera és quarta novel·la de Coia Valls i aquesta
vegada l’acció ens transporta a la Barcelona del darrer terç del segle XVIII
per narrar-nos l’aventura d’una jove òrfena, Constança Clavé, que surt de Lima
d’una vida de relatives comoditats dins la cort del virrei Manuel d’Amat per
emprendre un viatge per mar cap a la ciutat comtal on la seva àvia, Jerònima,
regenta una adrogueria, i on espera trobar acollida i un futur per als seus
somnis. La seva única herència és el
quadern de receptes de qui va ser el seu pare adoptiu i el seu primer mestre a
la cort peruana, el xef Antonine Champbel.
Poc
s’espera Constança el que es trobarà durant el viatge i a la seva arribada a
Barcelona, on li caldrà enfrontar-se a tota mena de reptes que posaran a prova
la seva capacitat de superació i la il·lusió per fer realitat el seu somni
d’esdevenir una gran cuinera.
El
periple vital de la Constança es narra a partir de l’estructura de la novel·la,
que està dividida en cinc parts simètriques de set capítols cadascuna on els
fets van avançant amb un fil temporal d’una cronologia lineal precisa que
compren nou anys (del 1771 al 1780). En el capítol quatre de cada part, hi
trobem sempre un flashback, un
salt enrere en el temps i en l’espai que ens transporta de Barcelona a Lima per
explicar-nos el passat de Constança, exercici que ens situa en el contrast del
passat amb el present, entre els somnis de la Constança i la realitat, permetent-nos
seguir l’evolució vital que experimenta el personatge al llarg de la història.
La
presència del tema de la cuina al llarg de la novel.la és tal que,
metafòricament, podríem afirmar que es tracta d’una mena de melodia de fons que
acompanya a la Constança en el seu periple vital.
Més
enllà de l’argument, el tema de la cuina és ja per si sol interessant ja que,
com ha dit l’autora “la cuina és cultura, sensibilitat i art amb majúscules
perquè apel·la tots els sentits. És també expressió, transmissió i unió de
cultura i un patrimoni que passa de generació en generació”.
Cal
tenir present que el s. XVIII és un gran segle de cultura culinària pel fet que
el comerç i els productes d’ultramar com el tomàquet i les espècies posaren
color a la cuina que era marró, a més de donar-li un toc sublim i luxuriós.
Passatges
interessants dins la novel.la relacionats amb el món de la cuina:
· Hi ha una concepció molt moderna de la cuina,
a la pàgina 185, per exemple, hi trobem símils amb l’actualitat: tema dels cuiners
estrella i el menjar com a experiència.
· A la pàgina 255 hi trobem la descripció del
fet de cuinar com a un moment de comunió amb ella mateixa; mentre que a la
pàgina 390, en boca de la mateixa Constança, trobem la descripció de la cuina
com a la vocació, la voluntat de transmetre emocions a través dels seus plats,
l’essència que la portarà a ser una gran cuinera.
A
través de la conversa entre Cristina Jutge i Coia Valls a la seu dels Amics del
Castell de Sant Ferran, l’autora reusenca ens desgrana els motius que la porten
a dedicar la seva novel.la a la xef Carme Ruscalleda; com sorgeix la idea de la
novel.la i perquè decideix centra-la en el món de la cuina; com es forja el
personatge de la Constança, els seu procés de treball, la recerca històrica
prèvia a l’escriptura....
Aprofitant
la condició d’actriu i dramaturga de Coia Valls, per acabar d’arrodonir la
vetllada, en la segona part de la presentació, tenim ocasió de fer un tastet
dramatitzat de “La cuinera”. Mentre l’autora s’interpreta a si mateixa per
donar-nos a conèixer part del procés que desemboca en la creació del personatge
de la Constança, la també actriu Josepa Urbano, dóna vida a la protagonista de
la novel.la.
CRISTINA JUTGE
L'actriu Josepa Urbano |
Foto David Frigola |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada