L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

divendres, 15 de maig del 2015

DISSABTE 16 DE MAIG EXPOSICIÓ DE PINTURES MER MATALONGA


Que preten  Mer Matalonga amb la seva pintura?

Segons va explicar Mer Matalonga a revistacambrils.cat, "el concepte que vull transmetre és que les ciutats, siguin medievals o actuals, sempre tenen uns edificis que són dels poders –els edificis més macos, més cèntrics, més alts–, mentre que la resta sempre són més petits i estan apilats". De fet, l'artista intenta transmetre la idea que les estructures urbanes són similars al llarg del temps i en tot tipus de ciutats. Per altra banda, hi ha el vessant sentimental i emocional de l'artista: "busco l'essència de la pintura i de les meves emocions. Això fa que les obres vagin canviant i el meu discurs vagi fent com un riu"."Són llocs en els quals jo he estat i he tingut unes vivències, però buscant l'emoció de l'espectador"

El treball sobre aquestes ciutats està inspirat en llocs reals, però transformats. "Són llocs en els quals jo he estat i he tingut unes vivències, però buscant l'emoció de l'espectador", va comentar Mer Matalonga. Així doncs hi plasma Amsterdam –com la ciutat mirall reflectida en els canals–, hi ha piràmides d'un viatge a Egipte, hi ha la Torre de Babel, hi ha les ciutats quadriculades de l'Alemanya comunista o de la Praga comunista, hi ha la ciutat rovell –amb la seva gran concentració al centre–, hi ha la ciutat de les dones –pel caràcter feminista de l'artista–, hi ha la ciutat caòtica, hi ha la ciutat recargolada, hi ha la ciutat fosca –la que representa un terratrèmol o una gran catàstrofe– , entre d'altres. També hi ha la ciutat ferida –que representa Nova York– i una part de la seva història personal. En aquesta peça, a banda de la pintura, també hi ha d'altres textures com un esparadrap i fils de cosir. "Aquí hi ha molta part meva, perquè estic operada del cor dues vegades i per això pinto. Jo era professora i als 40 anys vaig haver de deixar la meva escola", va explicar Matalonga.

Pel que fa a la tècnica, les obres estan pintades en acrílic i carbonet sobre tela o paper. L'artista ha utilitzat l'espàtula i d'altres textures per donar-li volum. També fa ús d'uns colors molt vius i llampants. Segons explicava Matalonga, "vaig estar a la Llotja d'Arts i Oficis i vaig fer estampació. El color és el que m'agrada, fer colors, molt vius, nets i polits. Després vaig fer Belles Arts i aquest bagatge sempre el plasmo". A banda de la col·lecció de "Ciutats medievals" 



Mer Matalonga, va ser presentada pel President de l'Associació amb aquest4es paraules:

"Hoy presentamos  una pintora muy especial Mer Matalonga.

Mer hace 25 años que se dedica a la pintura, desde que por razones personales tuvo que dejar su profesión de maestra.

Sr. Herrera y Sra. Matalonga


Cuando se encontró con el vacío de su trabajo profesional, se planteó que podría hacer en la vida y comenzó con sus estudios de pintura obteniendo el título de grado superior en la escuela de artes y oficios y la licenciatura en bellas artes.

Uno de su profesores Rafael Romero en unión de Silvia Alcalá han sido los que lograron que Mer expusiera su obras en distintas localidades, entre ellas el Empordà, pero también en Barcelona, y su entorno, en Sevilla y en Granada.

Sr.Herrera, Sr. Romera, Sra. Alcalá i Sra. Matalonga
Rafael y Silvia expusieron el año pasado en esta sala, alguno os acordareis del colorido de sus cuadros, y ellos han sido los que han animado a Mer a exponer con nosotros.

Ella reside en la ciudad condal, y desde allí ha querido traer su obra al Castell de Sant Ferran. Hoy mismo, con un gran esfuerzo ha montado la exposición que la podremos contemplar hasta finales de mes.

La exposición de hoy tiene un título muy largo “El simbolisme del poder de les ciutats medievals a les ciutats actuals” y en palabras de la artista el concepto que quiere transmitir es que las ciudades sean medievales o actuales, siempre tienen unos edificios que son del poder, normalmente los edificios mejores, mas céntricos, mas altos, mientras que el resto son mas pequeños y están apilados.
assistents al acte
De hecho la artista intenta transmitir la idea de que las estructuras urbanas son similares a lo largo de los tiempos y en todo tipo de ciudades. Son ciudades o lugares en los cuales ha estado la artista y ha tenido sus vivencias.

Como sabéis yo no soy experto en arte, pero después de contemplar y colaborar con las decenas de exposiciones que llevamos en el local social puedo deciros que la de Mer tiene gancho, su pintura está basada en recuerdos y sentimientos, busca la esencia de la realidad y también hace referencias a las desigualdades sociales, tiene un mensaje que ella os lo explicará a continuación.
Muchas gracias y dejo la palabra a la artista que también como todo buen artista hace sus incursiones en la poesía."




A continuació la Sra.  Núria Guilera llicenciada en Història de l'Art  va glosar l'obra de l'artista, el seu pensament i el seu estil de pintura.


Sra. Matalonga, Sra. Guilera i Sr. Herrera
L'artista va dit que portava 25 anys dedicada a la pintura y va transmitir la idea de que les estructures urbanes son similars al llarg del temps i en tot tipus de ciutats.
Son ciutats o llocs que l'artista ha visitat i ha tingut les seves vivències.






Com el presentador ha comentat que l'artista fa incursions a la poesia, i posem a continuació una mostra:

CASTELL DE BOIG I

L'estructura és efímera,
la doblega el vent,
unes llàgrimes crues
cremen les parets.
Dins no hi ha res
ni els bocins trencats
d'unes rajoles desdibuixades
expliquen el perquè
del tot plegat.

CASTELL DE BOIG II

Han tancat la porta
i les mirades esbiaixades,
reboten contra el front
arrissat: Oculten la veritat!
Sigil·li!.
Res no pot aigualir
la festa d'un
cervell destarotat.

Poemes estrets del llibre de poemes "Records" Autora Faya . Pseudònim de Mer Matalonga. Any 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada