L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

diumenge, 17 de febrer del 2013

SORTIDA CULTURAL PER L'EMPORDÀ 16 FEBRER 2013

Dissabte, amb gran il·lusió, vam continuar amb les sortides culturals. Aqueta vegada acompanyats per 70 soci i amics, hem anat a visitar l'Esgésia de SANTA ELENA, al poble de Santa Creu, de la mà de ANNA MAARIA PUIG, arqueòloga


Se li fa entrega d'un ram de flors per la seva desisnterassada col"laboració

A continuació, ens vam dirigir cap al Monestir de Sant Pere de Rodes, on l'escriptora NÚRIA ESPONELLÀ, ens va fer una gran explicació al mateix temps que ens parlava del seu llibre RERE ELS MURS, que és una bistòria que se desenvolupa ditre d'aquest monestir
tot el grup, devant del Monestir

Núria Esponella, rebent un obsequi per la seva desinteressada col·laboració

A continuació ens vam dirigir a Llançà. on l'artista Carles Bros ens va donar  informació de la pintura que està portant a terme en aquest municipi, i vam visitar els seu estudi.
al fons el dic


Carles Bros, pintant el dic





El Castell acollirà una escola de cinema cubana a l´estiu


El Castell acollirà una escola de cinema cubana a l´estiu

El prestigiós centre oferirà uns tallers inèdits a Espanya durant gairebé un mes a la fortalesa


La fortalesa més gran d´Europa té, diuen, les instal·lacions ideals.

La fortalesa més gran d´Europa té, diuen, les instal·lacions ideals. diari de girona
DDG L'Escola Internacional de Cinema i Televisió de Sant Antonio de los Baños (EICTV) a Cuba portarà al castell de Sant Ferran de Figueres el seu nou projecte de tallers fora de les fronteres de l'illa caribenya. La iniciativa permetrà que la fortalesa figuerenca aculli del 30 de juliol al 7 de setembre tallers d'aquest sector i els alumnes que vinguin a participar-hi s'allotjaran a la Residència del Col·legi La Salle. El centre, reconegut a nivell mundial, va ser fundat l'any 1986 pel periodista i escriptor colombià, Gabriel García Márquez, el cineasta i poeta argentí, Fernando Birri i el cineasta i teòric cubà, Julio García Espinosa. Es tracta d'uns cursos que són els primers d'aquestes característiques que es faran a l'Estat.
Va ser concebuda com una escola de formació artística i va posar en pràctica la seva particular filosofia: ensenyar no a través de mestres professionals sinó de cineastres actius. Capaços, diuen, de transmetre coneixements avalats per la pràctica, l'experiència i una "constant actualització". Així va nèixer aquest centre ara fa 25 anys i, des d'alhores, milers de professionals i estudiants provinents de més de 50 països l'han convertit en un centre d'abast internacional. Ara, expliquen els seus organitzadors, el centre s'expandeix més enllà de la seva seu de San Tranquilino, en aquesta població cubana. Per això ha endegat el programa EICTV-EXTRAMUROS que s'afegeix als diferents nivells de formació de l'escola i, alhora, portar tallers fora de les seves fronteres. I un dels llocs del món que s'han escollit per a fer-los ha estat Figueres. També es farà en d'altres llocs com el Brasil, durant aquest mes de juny. Segons els impulsors -Kinoluna Films i l'Ajuntament de Figueres- s'ha escollit aquesta ciutat per "la seva reconeguda projecció internacional com a motors de la cultura". A més, consideren que la fortalesa figuerenca compta amb la infraestructura necessària per desenvolupar les classes i ofereix, a més, múltiples possibilitats per utilitzar les seves construccions i entotn per a fer les pràctiques dels tallers. El castell, d'altra banda, ja ha estat l'escenari de pel·lícules com "El perfum: història d'un assassí (2006)" dirigida per Tom Tykwer o la miniserie "Una carta para Evita" (2012) d'Agustí Villaronga.
La proposta de tallers s'iniciarà el proper 30 de juliol amb un curs de guió cinematogràfic; un de realització de documentals; un sobre actors, escena i càmera i, finalment, un sobre fotografia cinematogràfica amb càmeres HD. El projecte finalitzarà el set de setmebre i cadascuna de les obres que es generin s'exhibiran al públic en algun espai teatral de la ciutat. Els alumnes que vinguin a assitir-hi s'allotjaran a la residència de La Salle i s'hi podran inscriure a través de Kinolunafilms.

THE OIL CRASH- ANTONIO TURIEL

 Una vegada més, amb una gran assiistència de públic, va tenir lloc a la Seu Social de l'Associació,  la conferència THE OILD CRASH "El fin del petroleo", a càrrec de l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) ANTONIO TURIEL,


que va ser presentat per Martí Dacosta, col·laborador de l'Associació.


El conferenciant va fer una exposició de la producció de petroli i d'altres fonts energètiques. Va explicar que la producció de petroli està estancada des de 2005, així com altres fonts d'energia.

La falta de materia prima i en especial del petroli impideix el creixemen econòmic sostingut, això ens porta e quatre crisis: energetica, econòmic, financiara i ambiental i tota això condueix a la crisis política.



Va afirmar que estem amb una situació mundial de decreixement i que mai s'arribarà a les  cotes de creixement que hem tingut fins ara.

Més informació
http://crashoil.blogspot.com/
Antonio Turiel: Condemnats a decréixer. - Televisió de Catalunya

dijous, 14 de febrer del 2013

DIARI DE GIRONA

Protegint una flor única al món al castell de Sant Ferran

Un ramat d'ovelles pasturarà aquest nou espai obert per tal que la 'Silene sennenii' proliferi sense dificultats

13.02.2013 | 16:09
El castell de Sant Ferran de Figueres és la zona de l'Alt Empordà on es concentra una major població de 'Silene sennenii', una flor de la família dels clavells que està altament protegida donat que és única a tot el món. És per això que s'han iniciat els treballs de recuperació i desbrossament -retirada d'arbustos- dels marges de la fortalesa per facilitar la proliferació d'aquesta planta en el marc d'un projecte impulsat per l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona que fomenta també la inserció laboral atès que les tasques de neteja van a càrrec de persones en risc d'exclusió social. Es preveu que el manteniment dels espais recuperats es faci amb l'ajuda d'un ramat de 400 ovelles a l'hivern.
"És una planta molt bonica, amb una flor blanca amb forma d'estrella de cinc puntes, que de dia es replega i de nit obre els pètals", explicava aquest matí el biòleg Josep Maria Dacosta. Els interessats en veure-la s'hauran d'esperar a la primavera, moment en què comença a florir, tot i que la seva època esplendorosa és a l'estiu. Viu en prats secs mediterranis i ha anat perdent el seu espai amb la proliferació d'arbustos i plantes arbòries.
Se la pot veure també a altres punts de l'Alt Empordà, com ara a la zona del Far i a Vilatenim. L'any 2001, es va descobrir la major població de planta 'Silene sennenii' al castell de Figueres i és considerada una de les espècies més amenaçades de la conca de la mediterrània occidental. La seva protecció és màxima, ja que està inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
És per això que el projecte de recuperació se centra en la neteja i desbrossament de plantes a aquesta zona, concretament al glassis de la fortalesa (el terreny en pendent que baixa des del monument). Un cop s'hagi netejat tota la zona, es preveu que les tasques acabin a mitjans de març, el manteniment anirà a càrrec d'un ramat de 400 ovelles de raça ripollesa que pasturarà la zona durant els mesos d'octubre a maig. Just el període en què la flor no ha esclatat i per tant sense que hi hagi perill que els animals se la mengin.
Les espècies que s'estan retirant són bàsicament plantes arbustives, com ara la ginesta, l'argelaga blanca i l'argelaga negra. Les restes són triturades fora d'aquesta zona i posteriorment són traslladades a un abocador controlat per part de l'Ajuntament de Figueres.
Un treball de cooperació en benefici de tots

DIARI DE GIRONA


L´ORGULL I el VENTILADOR, AL CALAIX

14.02.2013 | 00:00
L´ORGULL I el VENTILADOR, AL CALAIX
L´ORGULL I el VENTILADOR, AL CALAIX
El penúltim episodi del procés de divorci entre l'Ajuntament de Figueres i el Ministeri de Defensa al voltant dels usos del castell de Sant Ferran s'ha viscut aquesta setmana. Ja és oficial que la fira agrícola i ramadera de les comarques gironines (Firagri) deixarà la fortificació i tornarà al recinte firal. Tot i que s'intenti adornar el canvi de seu es tracta d'un pas enrere i, un cop més, totes les parts en surten perjudicades.
El pitjor de tot plegat és que la ferida continua sagnant i no es percep que hi hagi possibilitat de reconduir la situació. Si més no a curt termini. Mentre els representants de Defensa no volen fer declaracions oficials i afirmen que, en aquest cas, aposten pel "silenci", des del consistori tampoc no es fa gaire res més que engegar el ventilador i intentar esquitxar al màxim els murs del castell amb les pressumptes culpabilitats dels militars. La diplomàcia continua brillant per la seva absència i cap de les dues parts està gestionant amb intel·ligència aquest desagradable assumpte.La proposta de l'Ajuntament de Figueres per canviar els estatuts del consorci que gestiona el castell i, entre d'altres conseqüències, que la presidència de l'ens sigui rotatòria és més que lògica. Si Defensa la rebutja es quedarà gairebé sense arguments i ja no podrà al·legar que les peticions que feia perquè el castell pogués la seu del Festival de Circ i Firagri eren fonamentades, i no simplement excuses. Parapetar-se rere la majoria que tenen a hores d'ara al consorci seria poc intel·ligent i perdrien la batalla i, possiblement, la guerra de l'opinió pública. I enmig de tot plegat una nova oportunitat històrica que estem perdent i que tenim, teníem, davant dels nassos. El Festival del Circ i Firagri havien funcionant perfectament al castell i ara, al recinte firal, tot i la potencialitat dels dos esdeveniments, veurem... L'èxit, en gran part, està en mans de la tramuntana i ja sabem que és capritxosa.
Aquest dijous hi ha prevista una reunió de la comissió permanent del consorci del castell de Sant Ferran on es tornaran a seure en una taula totes les parts implicades en aquest serial. Si uns s'empassen l'orgull i els altres deixen el ventilador a casa potser és poden començar a posar la bases per a una nova gestió del castell en la qual tothom s'hi senti còmode. Ara mateix sembla impossible però només estem parlant de posar-hi seny i coherència.

dimecres, 13 de febrer del 2013

9 DIARI

Retiren els arbustos dels marges del castell de Sant Ferran de Figueres per preservar una flor única al món

Arbusts01Un ramat d'ovelles pasturarà aquest nou espai obert per tal que la 'Silene sennenii' proliferi sense dificultats.
El castell de Sant Ferran de Figueres és la zona de l'Alt Empordà on es concentra una major població de 'Silene sennenii', una flor de la família dels clavells que està altament protegida donat que és única a tot el món. És per això que s'han iniciat els treballs de recuperació i desbrossament -retirada d'arbustos- dels marges de la fortalesa per facilitar la proliferació d'aquesta planta en el marc d'un projecte impulsat per l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona que fomenta també la inserció laboral atès que les tasques de neteja van a càrrec de persones en risc d'exclusió social. Es preveu que el manteniment dels espais recuperats es faci amb l'ajuda d'un ramat de 400 ovelles a l'hivern.

"És una planta molt bonica, amb una flor blanca amb forma d'estrella de cinc puntes, que de dia es replega i de nit obre els pètals", explicava aquest matí el biòleg Josep Maria Dacosta. Els interessats en veure-la s'hauran d'esperar a la primavera, moment en què comença a florir, tot i que la seva època esplendorosa és a l'estiu. Viu en prats secs mediterranis i ha anat perdent el seu espai amb la proliferació d'arbustos i plantes arbòries.

Se la pot veure també a altres punts de l'Alt Empordà, com ara a la zona del Far i a Vilatenim. L'any 2001, es va descobrir la major població de planta 'Silene sennenii' al castell de Figueres i és considerada una de les espècies més amenaçades de la conca de la mediterrània occidental. La seva protecció és màxima, ja que està inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

És per això que el projecte de recuperació se centra en la neteja i desbrossament de plantes a aquesta zona, concretament al glassis de la fortalesa (el terreny en pendent que baixa des del monument). Un cop s'hagi netejat tota la zona, es preveu que les tasques acabin a mitjans de març, el manteniment anirà a càrrec d'un ramat de 400 ovelles de raça ripollesa que pasturarà la zona durant els mesos d'octubre a maig. Just el període en què la flor no ha esclatat i per tant sense que hi hagi perill que els animals se la mengin.

Les espècies que s'estan retirant són bàsicament plantes arbustives, com ara la ginesta, l'argelaga blanca i l'argelaga negra. Les restes són triturades fora d'aquesta zona i posteriorment són traslladades a un abocador controlat per part de l'Ajuntament de Figueres.

Un treball de cooperació en benefici de tots


L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat la col·laboració entre l'Obra Social 'la Caixa', la Diputació de Girona i el mateix consistori, en una època de dificultats econòmiques. El fet que una flor hagi "mogut tantes voluntats i energies", ha dit l'alcaldessa, és una bona notícia i un exemple de cooperació per preservar el patrimoni.

El programa, a més, té una vessant social ja que les tasques de desbrossament van a càrrec de sis persones de la brigada de jardineria de la fundació privada ALTEM de Figueres en risc d'exclusió social. El pressupost total és de 23.000 euros.

Per poder dur a terme aquestes tasques, s'ha demanat permís al Consorci del Castell de Sant Ferran (integrat pel Ministeri de Defensa, la Generalitat i l'Ajuntament), que gestiona la fortalesa, propietat del Ministeri de Defensa.

PUNT DIARI 13-02-2013

L'APUNT

Les armes de Defensa

Defensa ha impedit que es faci servir la fortalesa del castell de Sant Ferran
Ara ja no són els avions que sobrevolen a baixa alçada el Ripollès i la Cerdanya, ni els vaixells de l'armada que espanten els pescadors de la Costa Brava, ni estranyes maniobres militars a Cadaqués. Defensa té moltes altres armes per demostrar que té poder i que mana a l'Estat espanyol. Ha deixat clar que les instal·lacions castrenses serveixen únicament per als usos que els militars creguin convenient, i prou. S'ha acabat l'etapa del bon rotllo, de la proximitat amb la població civil, de la col·laboració amb entitats i institucions catalanes? El Ministeri de Defensa, en poques setmanes ha impedit que es faci servir la fortalesa del castell de Sant Ferran de Figueres, en dues ocasions, una pel festival internacional de circ –per al qual sí que va cedir-lo fa un any–, i l'altra és el boicot a Firagri, la fira agrícola que s'hi celebrava en els últims anys. Excuses de mal pagador, però amb un missatge molt clar. No els cal treure l'artilleria...

RECORDEM LA CONFERÈNCIA

Dijous 14 de febrer, us oferim aquesta conferència, a la Seu Social i oberta al públic.

http://www.tv3.cat/videos/4325010/Antonio-Turiel-Condemnats-a-decreixer#.UPsDJoyy3e0.blogger

DIARI DE GIRONA

Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri

El consistori diu que l'exdirector del Consorci ha ofert la seva col·laboració per abordar els canvis amb Defensa

12.02.2013 | 07:36
Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri
Figueres diu que el castell ha posat impediments per celebrar Firagri
L'Ajuntament de Figueres va decidir la setmana passada traslladar també la Fira Agrícola i Ramadera de les Comarques Gironines (Firagri) al recinte Firal després d'haver-ho fet amb el Festival del Circ per la impossibilitat d'arribar a un acord amb el Consorci del Castell . El consistori assegura que la situació l'ha propiciat el fet que l'ens també els hagi posat "impediments" i múltiples condicions per fer possible la celebració. ?Menys espai expositiu al pati d'armes, l'obligació de no interrompre les visites guiades o la prohibició d'aparcar als fossats són algunes de les raons que van dur Figueres a plantejar als expositors el canvi d'ubicació. Després d'una reunió en la qual, diuen, es va acceptar per unanimitat el Firal acollirà una gran carpa de 1.000 m2 amb exposició de maquinària i bestiar. Figueres insisteix que treballaran per tenir més poder al castell i que l'exdirector del Consorci ja s'ha ofert a col·laborar per fer de vincle amb Defensa.
"El procés, semblant al que es va viure amb el circ, generava inseguretat. Nosaltres partíem de la celebració que es va fer el 2011 al pati d'armes i la zona del penal, amb aparcament als fossats i espai interior a la sala Martín Zermeño. Al novembre, se'ns posen noves condicions", va assegurar ahir el primer tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Manel Toro. L'edil diu que a partir d'aleshores van començar a treballar per adaptar-s'hi però que, al gener, se'ls van imposar noves limitacions. Calia reduir encara més l'espai expositiu al pati d'armes, no es podria aparcar als fossats i, a més, amb l'entrada a la fira hi hauria dret a visita però s'havia d'abonar una quantitat a la fortalesa. "Això suposava milers d'euros perquè, encara que s'havia d'acabar de concretar, rondava l'euro per cada assitent", diu Toro. Sobre la negativa a l'aparcament al fossat, el regidor va dir que el Castell al·legava perill de malmetre'n la vegetació. Toro, però, va dir que la situació els obligaria a tenir un servei de bus permanent i que no es podia assumir tenint en compte que la mostra és tot el dia. Des del Consorci no han volgut fer declaracions respecte a això però, segons sembla, tot i que no es permitia estacionar als fossats sí que es preveia en altres punts del castell.
La situació va coincidir en el temps amb la infructuosa negociació per al Festival del Circ i Figueres va decidir la setmana passada celebrar una reunió amb una quarantena de participants per plantejar les condicions i oferir-los l'alternativa al Firal. "Es va decidir per unanimitat. No ha estat una decisió unilateral de l'Ajuntament", insisteix. I és que, segons Toro, el consistori continua considerant el castell com "la vella dorment" i estan decidits a revitalitzar-lo. Ho volen fer amb la proposta de canviar els estatuts per tenir més poder a la Comissió Permanent i aconseguir la rotació de la presidència, que ja hi està contemplada.
No s'ha concretat si ja s'han iniciat les converses amb Defensa però Toro diu que ha rebut l'oferiment de persones que havien format part del Consorci -segons sembla, de l'exdirector de l'ens- per a establir "vincles" i treballar per què la fortalesa s'integri a la vida de la ciutat.
Firagri es va celebrar només l'any 2011 al castell després de la petició de l'organització de canviar la ubicació del Firal sota l'amenaça de marxar a Girona. I és que al Firal els estands estaven exposats a les inclemències del temps i això, en algunes ocasions, els feia perdre visitants. En aquest sentit, Toro diu que la gran carpa que s'hi instal·larà pemetrà millorar les condicions i que tots hi estan d'acord. Es farà del 8 al 10 de març i hi haurà 9.000 m2 d'exposició dividits en dos espais. Un serà de 600 m2 per als estands i els altres 400 per a bestiar en format de granja. A la part d'animals, hi haurà unes 25 explotacions d'oví i boví i a la d'estands, uns 22. Uns 18 seran per expositors mentre que els quatre restants oferiran degustacions de productes de la terra.
Els productes de l'Empordà
"Serà un primer assaig del que volem fer amb el projecte de Casa Empordà, a l'antic ", insisteix Toro. També hi haurà un concurs de rucs de raça catalana, activitats per als més petits o una exposició de tractors antics. Pel que fa a les jornades tècniques, s'aprofitarà per fer-les al centre de formació integrat que hi ha a la zona. El regidor assegura que s'ha dut a terme una campanya de comunicació i promoció especialment a la Catalunya Nord.

Figueres treu Firagri del castell

La decisió es pren després de la polèmica del Festival del Circ i es farà el proper mes de març

09.02.2013 | 00:00
La polèmica entre l'Ajuntament de Figueres i el Consorci del Castell de Sant Ferran segueix oberta. Després del trasllat d'última hora del Festival del Circ al recinte Firal ara també s'hi suma el Firagri, la Fira Agrícola i Ramadera de les Comarques Gironines. Tot i que el consistori té previst abordar-ho aquest dilluns, Diari de Girona ha pogut saber que aquesta mateixa setmana s'ha comunicat que no es faria a la fortalesa i que es tornaria a aquest emplaçament.
El sector havia amenaçat de marxar a Girona si no se'ls treia del Firal. I és que en aquest punt estan sotmesos a les inclemències del temps i aquesta situació els provoca pèrdues econòmiques. El 2009 van reclamar anar a la fortalesa i, finalment, al 2011 s'hi va celebrar la primera i última edició. La mostra, que se celebrarà del 8 al 10 de març, ja tenia planificada la celebració a la fortalesa. La mala relació entre el Castell i el consistori ha propiciat aquest canvi i, segons sembla, l'Ajuntament es plantejaria no celebrar-hi res més. Ni tan sols el concurs de flors que es fa per les Fires i Festes de la Santa Creu. El consistori no ha confirmat aquest extrem perquè està previst que ho faci dilluns.

dijous, 7 de febrer del 2013

EL PUNT 7 DE FEBRER

Figueres reclama el control del castell de Sant Ferran

Tots els grups, menys el PP i la CUP, aproven una moció perquè l'Ajuntament decideixi

El PP hi vota en contra perquè li falta documentació i la CUP s'absté, reclama anar més enllà i sortir del consorci

Tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Figueres, excepte el PP i la CUP, van votar ahir a favor d'una moció en què el consistori reclama el control del castell de Sant Ferran, després que els representants del Ministeri de Defensa al consorci que gestiona la fortalesa hagin impedit que s'hi celebri la segona edició del festival del circ. L'objectiu de la moció és que el castell sigui “útil” i “a disposició de la ciutat”.
El PP hi va votar en contra al·legant que li falta documentació. La portaveu, Maria Àngels Olmedo, va dir que “hi ha coses que no lliguen”. Per la seva banda, el regidor de la CUP, Joan Font, es va abstenir perquè reclama fer un pas més i abandonar directament el consorci. Font diu que els militars no voldran perdre poder. L'alcaldessa, Marta Felip (CiU), va respondre-li que cal intentar-ho i que vol esgotar totes les vies, tot i que va admetre que potser peca d'“ingènua”, va dir. Tant Font com també Mireia Mata, d'ERC, confien que quan Catalunya sigui independent la gestió del castell serà de Figueres. Pere Casellas (PSC) va demanar que sigui el Ministeri de Defensa qui doni explicacions.
La moció aprovada vol “reforçar” el paper de l'Ajuntament en la presa de decisions i demana un canvi d'estatuts del consorci. En la mateixa modificació el consistori reclama que la presidència de la comissió permanent sigui rotatòria per poder tenir el vot de qualitat quan toqui a l'Ajuntament. La moció reclama al govern espanyol que “determini les responsabilitats” al consorci i que destitueixi càrrecs.
La polèmica pel trasllat del festival del circ ha reactivat una antiga reivindicació a la ciutat per fer-se seva la fortalesa, una petició que han fet tant la societat civil com diverses formacions polítiques. El moment àlgid d'aquesta lluita va arribar el 2011, quan la CUP va provocar que es fes un debat públic en què va quedar clar que una part dels figuerencs rebutgen els usos militars del castell.

EMPORDÀ SETMANARI 5 FEBRER


Més difícil encara

Francesc Cruanyes

Francesc Cruanyes (Figueres, 1961) Periodista 

 

 EMPORDA.

Publicat: 4/02/2013
La notícia que el Festival del Circ no es farà al Castell de Sant Ferran és una mala notícia. Direm més: és una molt mala notícia, un despropòsit de dimensions colossals.
   
La primera reacció, la més recurrent, és apuntar directament als militars i muntar-la grossa. El titular és fàcil, massa fàcil: “Defensa impedeix repetir l'èxit...”. La pròpia alcaldessa i tots els grups, excepte el PP, s'han apressat a demanar la dimissió del director del castell, però a mesura que grates en l'estira i arronsa t'adones de la complexitat de l'afer. Serà bo d'escoltar totes les parts implicades abans d'emetre cap veredicte populista. I les parts són tres: el consorci, l'Ajuntament i l'organitzador.
   
L'espectador, el figuerenc en particular, té el dret de saber fins a quin punt tot pot obeir a un excés de zel d'un estament que no veuria amb bons ulls la progressiva penetració de la societat civil en la plaça militar. No tinc clar que els trets del cas que ens ocupa vagin per aquí, o només per aquí. Per no deixar cap marge de dubte, sóc dels que reivindica la desmilitarització absoluta de Sant Ferran. Però tots els processos tenen el seu curs, la raons econòmiques pesen molt i tampoc ens ha d'avergonyir reconèixer que moltes coses s'han fet bé, des del Castell. Un altre tema és discutir el pes efectiu del municipi en la composició del consorci. Aquí, l'alcaldessa té quelcom més que la raó, té la legitimitat. Perquè, no ho oblidem: el Castell és Figueres. El figuerenc, doncs, té el dret de saber si l'Estat posa traves a una manifestació cultural en un equipament que és de tots, però també té l'obligació d'exigir i de demanar als seus representants polítics si les negociacions s'han fet bé, si la interferència interessada i lògica de la iniciativa privada no ha entorpit més que facilitat les converses.
   
Hom pot dir: Què hem de negociar? La fortalesa és del poble! M'hi apunto. Però, compte amb l'arrogància i les maneres a la babalà. El resultat, per ara, només és un: el Festival, aquest febrer, es farà al Firal. Serà un èxit, cap dubte. Però en la consolidació de la capitalitat cultural hi hem perdut tots. Hi perd el Castell i hi perd Figueres. Estem ben segurs que ens ho han explicat tot?

dilluns, 4 de febrer del 2013

RÀDIO GIRONA





Ara per ara, Figueres “no pot decidir” el futur del seu Castell de Sant Ferran

L’ajuntament de Figueres i el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres -liderat pel Ministeri de Defensa, el seu propietari- “trenquen peres” per la polèmica de la ubicació del Festival de Circ.
Escolta l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, a l’Hora L.

http://bloc.radiogirona.cat/2013/ara-per-ara-figueres-no-pot-decidir-el-futur-del-seu-castell-de-sant-ferran/

diumenge, 3 de febrer del 2013

LA VANGUARDIA 3 DE FEBRER 2013


Figueres retira el Festival de Circ del castillo de San Fernando

El ayuntamiento pide la dimisión del director del consorcio del castillo por impedir un acuerdo | El festival se acabará celebrando en el recinto ferial



Figueres. (Redacción/Agencias). - La falta de acuerdo entre el ayuntamiento de Figueres y el consorcio del castillo de San Fernando ha provocado que el consistorio traslade el Festival del Circ al recinto ferial de la ciudad. Tras seis meses de negociaciones y tratar tres posibilidades distintas, el ayuntamiento ha optado por cambiar de ubicación y de nombre. "Estamos muy dolidos, lo consideramos un desprecio para la ciudad y ha puesto en riesgo la imagen de Figueres", ha lamentado la alcaldesa de Figueres, Marta Felip.
Por todo ello, el consistorio pide la dimisión del director del consorcio del Castillo de San Fernando, Damià Abella y de Hermenegildo Tomé, presidente de la comisión permanente encargada de gestionar el acuerdo y no asegura el futuro de otras ferias en este emplazamiento militar.
A veinte días de la inauguración del Festival Internacional de Circ de Figueres, el ayuntamiento ha decidido hacer un cambio radical de planificación y organización. Por un lado, el evento deja de celebrarse en el castillo de San Fernando para pasar al polígono Ferial de la ciudad.
Ministerio de Defensa
Además, esta segunda edición ya no tendrá el nombre de Festival Internacional de Circ Castell de Figueres sino que se llamará Festival Internacional de Circo 'Ciutat de Figueres'. Estos cambios llegan después de que las negociaciones entre el consistorio y el Consorcio del Castillo de San Fernando (del cual es parte integrante) no hayan fructificado.
En una tensa convocatoria urgente, la alcaldesa de la ciudad, Marta Felip, ha desvelado la falta de acuerdo por la colocación de las carpas del circo. Felip ha explicado que el pasado mes de julio, el consistorio realizó una primera petición al Consorcio del Castillo de San Fernando -formado por el Ministerio de Defensa, el Ayuntamiento de Figueres y la Generalitat- donde se pedía ubicar las dos carpas en la plaza de armas y los aparcamientos en el foso y en el exterior del castillo.
Aunque la propuesta mantenía el esquema de la primera edición, no fue aceptada por los representantes del Ministerio de Fomento que forman parte de la comisión permanente del Consorcio, que es el órgano gestor del ente y el encargado de gestionar cualquier evento que se realiza en este emplazamiento histórico. Desde la permanente apostaban por otra opción que pasaba por instalar las dos carpas fuera de la plaza de armas, ya fuera una de ellas en el antiguo penal y en la zona del hospital.
Apoyo de la oposición, excepto PP
La alcaldesa ha detallado que, pese a un principio de acuerdo, a finales del mes de enero, la posición de los miembros de la comisión permanente se "enrocó" y sólo aceptaban la posibilidad de hacer la propuesta que ellos habían presentado en un momento. Cambiar de ubicación "es la única opción que nos han dejado, por lo que queremos mostrar nuestro profundo desacuerdo y malestar con esta situación", insistió Felip. En esta línea, todos los grupos municipales de Figueres, a excepción del PP, piden la dimisión de los representantes institucionales.
Igualmente, reclaman un cambio de estatutos del organismo, que permita dar más notoriedad al consistorio. "Queremos que el Ayuntamiento de Figueres no tenga una presencia testimonial sino que sea real", señaló la alcaldesa.
Tras estos problemas, el consistorio no asegura que se puedan realizar otro tipo de ferias y eventos como el 'FIRAGRI' que estaban previstos en este emplazamiento. Desde el consistorio aseguran que "quieren pasar página" y poner todos los esfuerzos en convertir en una realidad esta segunda edición del Festival de Circ Internacional que está previsto que acoja unos 25.000 asistentes del 21 al 25 de febrero.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/girona/20130202/54362681805/figueres-retira-festival-circ-castillo-san-fernando.html#ixzz2Jrtw6ZRO
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

EL PUNT , 3 FEBRER 2013

Traslladen el festival de circ pel desacord amb Defensa

 El Punt Avui

Les desavinences de l'Ajuntament amb Defensa fan que s'ubiqui al polígon firal de Figueres el festival que comença d'aquí a vint dies

El nom de l'esdeveniment perd la referència al castell de Sant Ferran

Les carpes i veles es van instal·lar l'any passat a l'interior del recinte del Castell. Foto: LLUÍS SERRAT.

Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres. Aquest és el nou nom del festival internacional que, en la seva segona edició, abandona la referència al castell de Sant Ferran de Figueres. L'Ajuntament de la població va anunciar ahir a la tarda que el desacord amb els representants de Defensa sobre la ubicació de les veles a l'interior del recinte havia obligat, finalment, a buscar una nova ubicació per al festival, al polígon firal, quan tot just falten dinou dies perquè comenci.
Els fets es remunten al setembre passat, quan l'Ajuntament de Figueres va entrar al Consorci del Castell de Sant Ferran –l'òrgan gestor format per un representant de l'Ajuntament, un de la Generalitat i dos del Ministeri de Defensa– una sol·licitud amb un primer esborrany en què es demanaven les instal·lacions en el mateix sentit que l'any passat. La petició del consistori era poder instal·lar dues veles –una d'espectadors i una de més petita com a vestíbul– a la plaça d'armes del castell, a resguard, per exemple, de la tramuntana. Segons va explicar l'alcaldessa, Marta Felip, la primera resposta del consorci era que per part del Ministeri de Defensa la ubicació idònia era fora de la plaça d'armes. Aquesta última opció, segons l'alcaldessa, va ser rebutjada pel consistori perquè no garantia la seguretat de les persones, segons havien recollit els informes tècnics del consistori. Per aquest motiu, es va negociar “fins al darrer moment” una alternativa que semblava òptima per a totes les parts: ubicar la vela d'espectacles a l'antic penal i la vela vestíbul, a la plaça d'armes. “Després de sis mesos, hi ha hagut un gir en la posició dels membres que integren el consorci en representació del Ministeri de Defensa”, ja que ara afirmen que només aproven l'opció de les dues veles fora de la plaça d'armes. Aquesta opció, “que posa en risc la seguretat de les persones”, fa que el consistori decideixi finalment traslladar el Festival Internacional del Circ, quan només falten dinou dies per a la inauguració, al polígon firal de Figueres.
Tots els grups polítics a l'Ajuntament de Figueres, a excepció del PP –“que es reserva l'opinió”, segons Felip–, van mostrar ahir el seu suport a la decisió de canviar la ubicació i van demanar la dimissió del director del consorci, Damià Abella, i del president de la comissió permanent, Hermenegildo Tomé, que és el subdelegat de Defensa a Girona. A més, l'alcaldessa, Marta Felip, va anunciar que el consistori demanarà al Ministeri de Defensa la modificació dels estatuts del consorci del castell “perquè la capacitat de decisió de l'Ajuntament de Figueres sigui real”.

LA FRASE

Demanarem la modificació dels estatuts del consorci perquè sigui real
la capacitat de decisió de l'Ajuntament
Marta Felip

DIARI DE GIRONA 3 FEBRER 2013


Figueres traslladarà el Festival del Circ al Firal

L'alcaldessa, Marta Felip, carrega contra el cas del castell i el titlla de "menyspreu" a la ciutat

 08:16  
Els grups de l´oposició van donar suport a l´equip de govern en la decisió.
Els grups de l´oposició van donar suport a l´equip de govern en la decisió.  conxi molons
FIGUERES | GEMMA TUBERT Després de setmanes de polèmica sobre la ubicació del Festival del Circ al castell de Sant Ferran, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), ha anunciat que el certamen es traslladarà a la zona del Firal davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb la Comissió Permanent de la fortalesa, que "és qui decideix els actes que s'hi celebren". Per aquesta situació que va qualificar de "menyspreu a la ciutat" i "injusta", els grups de l'oposició -a excepció del PP- demanaran la dimissió del director del Consorci, Damià Abella, i el president d'aquesta comissió, Ermenejildo Tomé.
Però no només això. L'equip de govern també reclamarà al Ministeri de Defensa un canvi en els estatuts que gestionen l'ens perquè "Figueres tingui un poder de decisió real en casos que afectin la ciutat com aquest". A banda d'això, el Festival -que fins al moment duia el nom del Castell- passarà a dir-se "Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres". Tampoc es descarta que es traslladin altres esdeveniments, com ara el Firagri.
El consistori manté que les negociacions per fer possible la segona edició del certamen es van iniciar fa sis mesos. "Aleshores es va enviar un primer esborrany demanant que es pogués celebrar com l'any passat al pati d'armes de la fortalesa. Els informes tècnics, igual que l'any passat, així ho avalaven", va dir Felip. Les dimensions de la carpa d'espectacles, però, havien de ser de més grans perquè s'han incrementat les funcions i el Consorci va plantejar instal·lar les dues carpes -espectacles i vestíbul- fora d'aquesta zona, a la zona de l'hospital o el penal.
"Aquesta opció, però, estava subjecta al fet que si es demostrava que no es garantia la seguretat es podria fer la carpa vestíbul al pati d'armes i l'altra al penal", va dir. Felip assegura que es van aportar els informes que acreditaven que la ubicació a l'hospital i al penal no garantia la seguretat però la Comissió Permanent "s'ha mantingut a no donar el permís i en l'última conversa mantinguda ahir -divendres per al lector- seguien igual". Aquest ens està integrat per dos representants de Defensa -un dels quals és Tomé, que, a més, té vot de qualitat-, un del consistori i un de la Generalitat. Segons Felip, el Govern català els ha donat suport en tot moment.
L'alcaldessa insisteix que l'ens no va aportar cap informe que demostrés que es garantia la seguretat en els llocs que havien proposat i que, fins i tot, "van arribar a descreditar els informes dels tècnics". Per això, han decidit traslladar-ho per permetre que les instal·lacions es puguin començar a muntar aquest mateix dilluns al Firal. "Es tracta d'un entrebanc però esperem començar a passar pàgina perquè es tracta d'un esdeveniment molt important per a la ciutat, que volem mantenir", diu Felip. Sobre si es van precipitar anunciant fa uns mesos que la carpa vestíbul s'ubicaria al pati d'armes, l'alcaldessa va afirmar que hi havia diverses opcions sobre la taula i que "era viable".
"No tinc res a amagar"
El director del Consorci, Damià Abella, per a qui demanen la dimissió, sempre ha mantingut que es van plantejar dues opcions alternatives per evitar afectar el pati d'armes i tancar la fortalesa al circuit de visites. El consistori, però, al·lega que no suposava cap perill per a l'espai i que, a més, aquesta carpa ni tan sols requeria la instal·lació de la que es va fer l'any passat. Abella, que ahir assegurava no tenir confirmacions oficials de la situació, afirma que té "la consciència molt tranquil·la i no tinc res a amagar". "Però estem en un estat de dret i si ells creuen que no s'ha fet una bona gestió estan en el seu dret i obligació de denunciar-ho", sentencia.
Pel que fa al canvi d'ubicació, també diu que "el consistori és lliure de decidir si les opcions plantejades no els semblen les més idònies". El consistori responsabilitza de la situació aquests dos càrrecs -perquè són membres de la comissió que decideix sobre aquests afers- i no entra a valorar cap altra responsabilitat en càrrecs superiors, com ara el president del Consorci.
També critiquen que no se'ls hagi permès celebrar una nova comissió permanent per assolir un acord definitiu "tot i que l'hem demanat dues vegades". Tenint en compte aquesta situació, l'alcaldessa no descarta que hi hagi altres esdeveniments que es desplacin a altres espais com ara el Firagri. "Després d'un procés de negociacions com aquest, no garantim que es faci al castell", va afirmar.